четвер, 4 лютого 2016 р.

Процедурний тип даних



          7.166. Визначити функцiю для обчислення кореня рiвняння f(x)=0 на вiдрiзку [a,b], на якому f(x) змінює знак, з заданою точнiстю e методом дiлення вiдрiзка навпіл. Виконати обчислення кореня для функції f(x)=x3-7*x-1.

          7.167. Визначити функцiю для обчислення кореня рiвняння f(x)=0 на вiдрiзку [a, b] , на якому f(x) змінює знак, з заданою точнiстю e методом хорд. Виконати обчислення кореня для функції f(x)=x3-7*x-1.
Вказiвка. Обчислюючи корінь методом хорд, з’єднують прямою точки (a, f(a)) та (bf(b)) та знаходять точку x перетину цієї прямої з віссю абсцис. Якщо знаки f(a) та f(x) співпадають, далі пошук проводять на відрізку [xb], інакше – на відрізку [ax].

          7.168. Скласти пiдпрограми для обчислення визначеного iнтегралу
а) методом прямокутників;    б) методом Сiмпсона.
Вказiвка б).Для обчислення iнтегралу використати границю
де  i представлення   у виглядi

 

де


Для обчислення  використати рекурентне співвідношення




          7.169. Нехай М1,М2,...,Мn - матеріальні точки, положення яких на площині задано координатами (x1,y1),...,(xn,yn), а маси визначаються за допомогою вагової функції g(x,y). Положення центру ваги цих точок задано формулами:

          


Визначити процедуру обчислення точки центру ваги (х, у) при заданій ваговій функції g(x,y).
Складену процедуру використати для знаходження положення центра ваги n точок при 

          7.170. Скласти підпрограму для знаходження елемента дійсного вектора, який задовольняє умову, задану булівською функцією Q(x). Виконати пошук, коли умовою Q(xє:
а) x=a;         б) x>a;        в) a<=x<=b;
де ab – задані числа.

          7.171. Дано файл з дійсних чисел. Скласти підпрограму для знаходження компонента файлу, який задовольняє умову, задану булівською функцієюQ(x). Виконати пошук, коли умовою Q(xє:
а) x=a;         б) x>a;        в) a<=x<=b;

де ab – задані числа.

Немає коментарів:

Дописати коментар